İşten Ayrılırsam Kıdem Tazminatı Alabilir Miyim?
İşçiler tarafından en çok sorulan sorulardan biri budur: işten ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim? İşçiler genelde alabilecekleri paranın sadece kıdem tazminatı olduklarını düşünmektedir. Fakat iş ilişkisi sonlanan işçinin talep edebileceği para kıdem tazminatı ile sınırlı değildir. İhbar tazminatı, fazla çalışma alacağı, hafta tatili ücreti, bayram ücretleri, yol, servis ve yemek ücreti, kumanya yardımı ve primler gibi bir çok kalem alınacak kıdem tazminatını da diğer ücretleri de etkilemektedir.
Kıdem ve ihbar tazminatı ancak işçinin haklı olduğu ya da işverenin haksız olduğu durumlarda verilen tazminatlardır. Diğer alacaklarda haklı veya haksız olmaya bakılmaksızın alacaklar talep edilebilinir. Bu yazımızda biz sadece hangi durumlarda işçinin kıdem tazminatına hak kazanabileceğini anlatacağız. Kıdem tazminatı alabilir miyim diye danışmanlık almak istiyorsanız sayfadaki whatsapp ikonunu ve telefon ikonunu kullanabilirsiniz.
Kıdem Tazminatı Nedir?
İş Kanunu’na göre kıdem tazminatı, işveren tarafından işçinin, o işyerinde çalıştığı süre boyunca kazandığı kıdemin karşılığı olarak ödenen bir tazminat türüdür. İş Kanunu’nun 14. maddesinde, “İş sözleşmesinin, işverenin haklı nedenle feshi hariç, işçinin ölümü veya muvazzaf askerlik hizmeti dışında kendi isteği veya işverenin fesih beyanı ile sona ermesi halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.” hükmü yer almaktadır. Kıdem tazminatı alabilir miyim sorusu işçilerden en çok duyduğumuz sorulardan olduğu için tazminata hak kazanma yollarını bilmelisiniz.
Bu hükümden anlaşılacağı üzere, kıdem tazminatı almaya hak kazanmak için işçinin;
- İş Kanunu’na tabi bir işyerinde en az bir yıl çalışmış olması,
- İş akdinin işçinin ölümü, muvazzaf askerlik hizmeti dışında kendi isteği veya işverenin fesih beyanı ile sona ermesi,
- İş akdinin sona erdiği tarihte işverenin elinde işçinin iş görme edimini yerine getirmesi için herhangi bir engel bulunmaması,
şartlarını sağlaması gerekmektedir.
Kıdem tazminatı, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında ödenir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilir. Kıdem tazminatının hesaplanmasında, işçinin son brüt ücreti esas alınır.
Kıdem tazminatı, iş akdinin sona erdiği tarihte işçiye peşin olarak ödenir. İşverenin kıdem tazminatı ödememesi halinde, işçi, kıdem tazminatının tahsil edilmesi için yasal yollara başvurabilir.
Kıdem tazminatı, işçinin işverene sağladığı kıdem karşılığı olarak ödenen bir tazminat türüdür. Bu tazminat, işçinin işyerinde çalıştığı süre boyunca kazandığı deneyim ve becerilerin karşılığını ifade eder. Kıdem tazminatı, işçinin iş değiştirmesini zorlaştıran ve işverenin işçiyi keyfi olarak işten çıkarmasını önleyen bir unsur olarak da değerlendirilebilir.
Hangi Durumlarda Kıdem Tazminatı Alınabilir? Kıdem Tazminatı Alabilir Miyim?
İş Kanunu’nun 24. maddesinde, işçinin haklı nedenle iş akdini feshetmesi halinde kıdem tazminatı almaya hak kazanacağı hüküm altına alınmıştır. Bu maddeye göre, işçinin haklı nedenle iş akdini feshetmesi için aşağıdaki nedenlerden birinin bulunması gerekmektedir:
- İşin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması,
- İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işvereni veya başka bir işçinin; bulaşıcı veya iş ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulması,
- İşverenin işçiye karşı ve işçinin yakınlarına karşı sataşma, hakaret, tehdit, fıtnat veya ırza geçme gibi tutum ve davranışlarda bulunması,
- İşverenin işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemesi,
- İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenle veya işyerindeki diğer işçilerle çalışmakta olan eş veya çocuklarıyla cinsel ilişkide bulunmak gibi ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlarda bulunması,
- İşçinin işverenin talimatlarına uymaması, işverenin güvenini kötüye kullanması, hırsızlık yapması, işverenle veya işyerindeki diğer işçilerle çalışmakta olan eş veya çocuklarıyla cinsel ilişkide bulunması gibi ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlarda bulunması nedeniyle işverenin iş akdini haklı nedenle feshetmiş olması.
Bu nedenlerden birinin varlığı halinde, işçi iş akdini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatı almaya hak kazanır. İşverenin haklı nedenle iş akdini feshetmesi halinde ise işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz. Kıdem tazminatı alabilir miyim şeklinde bir sorunuz varsa yaşadıklarınızı bize anlatmanızı tavsiye ederiz.
İşçinin haklı nedenle iş akdini feshetmesi halinde, işveren işçiye kıdem tazminatının yanı sıra, işçinin fesih tarihindeki ücreti ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren en çok altı iş günü içinde işçiye ödenecek olan ihbar tazminatını da ödemek zorundadır.
Kıdem Tazminatı Hakkında Bazı Yargıtay Kararı Örnekleri
- İşçinin çalıştığı şubenin değiştirilmesi
- İşçinin yaptığı işin değiştirilmesi
- Vasıf farkı yokken ücretlerde eşitsizlik yapılması
- Kadının evlendikten sonraki 1 yıl içinde istifa etmesi
- Fazla çalışma ücretinin ödenmemesi
- Bayram ve resmi tatillerde yapılan çalışmaların ödenmemesi
- Kadına süt izni verilmemesi
- İşçiye veya ailesine karşı işveren veya diğer işçi tarafından hakaret küfür vs edilmesi
- İşçinin işveren veya diğer işçi tarafından darp edilmesi
- İşçinin sağlığının yapılan işten dolayı bozulması
- İşçinin tacize uğraması
- İşyerinin Whatsapp grubunda işçinin aşağılanması
- Maaşın zamanında ve tam ödenmemesi
- Sigortaya eksik prim veya gün ödenmesi
- Sel, heyelan, deprem gibi nedenlerle işin durması
Saydığımız bu nedenler gerçek hayatta yaşanan olaylara göre oldukça genişletilebilir. Bu nedenle yaşanan olayın ne olduğu anlatılmalıdır. Eğer sizinde işten çıkmak gibi bir düşünceniz varsa ya da işten çıkarıldıysanız bize ulaşmanızı ve zaman kaybetmemenizi tavsiye ederiz.
Kıdem tazminatınızı hesaplamak için tıklayın.
Kıdem tazminatı alabilir miyim diye sormak için tıklayın.
Tıkla İletişime Geç
Avukatınızı hemen aramak veya Whatsapp üzerinden mesaj göndermek için tıklayın.